Fodboldforstand

Skal man have forstand på fodbold, for at kunne fotografere det?

Sidder fotografen ikke bare og tænker på lukkertider, blænde og hvidbalance?

Kan en mere systematisk viden om spillet på banen forbedre billederne, så ens arbejde ikke består af for mange tilfældigheder? 

Vi skal nørde lidt…

Jeg er opfostret med fodbold og kommer ud af en fodboldfamilie. Min far og min bror spillede på divisions-niveau. Min søster og jeg på noget lavere niveau – må dog prale med, at jeg spillede to-tre Danmarkseriekampe i start-90’erne! Altså, mest fordi holdet havde tre-fire skader, nogle karantæner og lidt andre afbud…

Var jeg blevet spurgt for 20 år siden, om jeg ville kunne begå mig i en diskussion omkring spillet på banen, holdopstilling, taktik, teknik, spillestil, kampens udvikling etc. så havde jeg uden tøven svaret JA. Spørger du mig i dag, vil svaret være ubetinget NEJ!

Jeg ser efterhånden sjældent en fodboldkamp på tv, fordi jeg ærlig talt får nok fodbold i dagligdagen live fra de danske stadions – kun når landsholdet spiller kampe i udlandet eller når danske klubhold spiller europæiske kamp jeg ikke selv dækker, så kører tv’et i stuen.

AARHUS, DENMARK – SEPTEMBER 09: Martin Braithwaite and Jens Stryger Larsen of Denmark celebrate after scoring their first goal during the UEFA Nations League match between Denmark and Wales at Ceres Park on September 9, 2018 in Aarhus, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
AARHUS, DENMARK – SEPTEMBER 09: Age Hareide, head coach of Denmark during the danish national anthem prior to the UEFA Nations League match between Denmark and Wales at Ceres Park on September 9, 2018 in Aarhus, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
AARHUS, DENMARK – SEPTEMBER 09: Christian Eriksen of Denmark scores the 2-0 goal against Goalkeeper Wayne Hennessey of Wales during the UEFA Nations League match between Denmark and Wales at Ceres Park on September 9, 2018 in Aarhus, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
AARHUS, DENMARK – SEPTEMBER 09: Christian Eriksen of Denmark celebrates after scoring their second goal during the UEFA Nations League match between Denmark and Wales at Ceres Park on September 9, 2018 in Aarhus, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)

Alligevel mener jeg, at jeg i dag har mere forstand på visse holds måde at spille på end tidligere – i al fald i forhold til at kunne fotografere en fodboldkamp så godt som muligt. At kvaliteten på billederne er i orden handler ikke kun om skarphed, lukkertid, hvidbalance og beskæring – dé ting sidder på rygraden og er ikke ting jeg bruger tid på mere. 

Lad mig give et enkelt, lille eksempel på det i forhold til f.eks. FC København. Hav hele tiden in mente, at jeg skriver ud fra en fotografs perspektiv og placering ved banen og ikke så meget i tekniske/taktiske termer. Så hvis du mener at FC København spiller på en anden måde end jeg beskriver, så har du sikkert ret og mere forstand på det end yours truly…

I de seneste 20 år har jeg fotograferet rigtig mange af FC Københavns kampe – træningskampe, pokalkampe, Superliga, Europa League, Champions League – endda Royal League…. alene i 2017 sad jeg på sidelinien til mere end 35 af deres kampe. Jeg dækker også Brøndby IF og FC Midtjylland rigtig meget, men FC København’s måde at spille på kender jeg lige en tand bedre.

Fodbold går jo ud på at score mål – og så er der undervejs en masse interessante mellemregninger for at komme frem til en scoring. 

At fotografere fodbold går grundlæggende ud på at fange en scoring og reaktionerne der følger – og så er der undervejs en masse interessante mellemregninger, der også er værd at fotografere, inden et af holdene kommer frem til den scoring.

COPENHAGEN, DENMARK – JULY 29: Dame N’Doye of FC Copenhagen scores the 2-0 goal during the Danish Superliga match between FC Copenhagen and AaB Aalborg at Telia Parken Stadium on July 29, 2018 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – JULY 29: Dame N’Doye of FC Copenhagen celebrates after scoring their first goal during the Danish Superliga match between FC Copenhagen and AaB Aalborg at Telia Parken Stadium on July 29, 2018 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – JULY 29: Dame N’Doye and Viktor Fischer of FC Copenhagen celebrate after scoring their third goal during the Danish Superliga match between FC Copenhagen and AaB Aalborg at Telia Parken Stadium on July 29, 2018 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)

Hvis det vigtigste for en fotograf er at fange en scoring og jublen der følger, så har man en fordel, hvis man har en idé om hvordan holdet kommer frem til scoringen. Fra min position langs mållinien (baglinien, om du vil), så har jeg ikke det samme overblik over spillet og banen som tilskuerne eller tv-seerne har. Desuden sidder jeg med tunnel-syn, idet jeg ser de vigtigste momenter i kampen gennem et teleobjektiv (nej, det hedder ikke telelinse). 

Jeg ser kun et meget lille udsnit af banen, når jeg kigger gennem søgeren på kameraet. Så hvis jeg nogenlunde ved hvordan et hold agerer, giver det mig mere ro. Jeg holder derfor helst kameraet for øjet så lidt som muligt under kampen og bruger mere tid på at se mig omkring i forsøget på at være orienteret og forudseende på spillet, bolden, spillerne, omgivelserne osv. Spillere kan på afstand nemt ligne hinanden på statur og frisure, men hvis man kan se hvem der er hvem, ud fra måden de bevæger sig på, er det en stor fordel.

Det handler mest om tryghed fra min side. At kende et hold og spillernes måde at føre bolden frem på, så man kan være forberedt – at vide hvilke spillere der (formentlig) foretager sig de kreative ting.

FC Københavns måde at spille på er i mine øjne meget åbenlys og har været det i årevis. I modsætning til flere andre danske hold, hvor jeg ikke kender spillernes stil grundigt nok, fordi jeg ikke ser nok af deres kampe. Et hold som OB har jeg i tidligere sæsoner ikke kunne gennemskue, fordi spillerne tit foretager sig ting, der virker uovervejet – tekniske fejl, fejlafleveringer, forkerte placeringer etc. Der virkede ikke til at være en linie i deres spil – som om spillernes placeringer på banen ikke var afstemt.

COPENHAGEN, DENMARK – JULY 19: Rasmus Falk of FC Copenhagen controls the ball during the UEFA Europa League Qual. match between FC Copenhagen and KuOPs Kuopion Palloseura at Telia Parken Stadium on July 19, 2018 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – JULY 29: Nicolaj Thomsen of FC Copenhagen in action during the Danish Superliga match between FC Copenhagen and AaB Aalborg at Telia Parken Stadium on July 29, 2018 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)

I de fleste kampe mod danske modstandere har FC København bolden mest og bygger ofte spillet op langs jorden, for at nå ud på fløjene. De smider sjældent lange bolde frem mod angriberne, som andre hold kan finde på, så når forsvarerne sætter spillet i gang, er jeg tryg ved, at de ikke overrasker mig med en lang aflevering frem til N’Doye – i den tid kan jeg få overblikket over de 22 spillere, fifle lidt med kameraet, transmittere et billede via wifi eller svare på en sms fra hustruen om ungernes madpakker næste morgen…

Når så Rasmus Falk, Robert Skov, Viktor Fischer m.fl. modtager bolden i opbygningsfasen, da ved jeg, at chancen for at de foretager sig noget på egen hånd, er mere til stede end når andre spillere har bolden. Når William Kvist har bolden, så ved jeg, at han ikke pludselig forsøger at afdrible to mand, men fører bolden videre, bagud eller ud på fløjen. Selv når han har bolden i nærheden af straffesparksfeltet, så er jeg rimelig overbevist om, at han ikke forsøger at afslutte, for det gør han sjældent – undtagen i pokalfinaler… 

Jeg forsøger at vurdere situationen i forhold til hvordan medspillere er placeret og hvordan modstanderens forsvar står placeret. Holder hele tiden øje med hvor de to backer befinder sig, for at tingene udvikler sig på fløjene. Kender i det hele taget mere og mere spillernes måde at bevæge sig rundt på. Kunsten er også lidt at fange spillerne med bolden helt tæt på foden og i en elegant, rytmisk positur.

Får Peter Ankersen eller Nicolai Boilesen så bolden på fløjen, så orienterer jeg mig om:

– Hvordan er de nærmeste forsvarsspillere hos modstanderen placeret? Må PA/NB stoppe op, spille bolden bagud igen, for at starte forfra med at bygge op.

– Spiller de hurtig kombination, et-to, med medspiller?

– Hvordan er angriberne i position inde foran mål i forhold til forsvarsspillerne hos modstanderen?

– Hvis PA/NB så lægger an til et indlæg ind foran modstanderens mål, hvordan bliver afleveringen så – fladt, tæt på keeperen? mellem-højt i kanten af målfeltet? fladt bagud i straffesparksfeltet til fremstormende medspiller? eller et højt, langt indlæg ind bagerst i målfeltet, der så bliver headet retur ind foran mål.

COPENHAGEN, DENMARK – FEBRUARY 15: Rasmus Falk and Nicolai Boilesen of FC Copenhagen in action during the UEFA Europa League round of 32 1. leg match between FC Copenhagen and Atletico Madrid at Telia Parken Stadium on February 15, 2018 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – JULY 19: Viktor Fischer of FC Copenhagen controls the ball during the UEFA Europa League Qual. match between FC Copenhagen and KuOPs Kuopion Palloseura at Telia Parken Stadium on July 19, 2018 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
AARHUS, DENMARK – AUGUST 19: Peter Ankersen of FC Copenhagen and Robert Skov of FC Copenhagen in action during the Danish Superliga match between AGF Aarhus and FC Copenhagen at Ceres Park on August 19, 2018 in Aarhus, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)

Altsammen oplysninger og overblik der kan give nogle sekunderes vigtig respons i forhold til at reagere eller måske være så forudseende og heldig, at jeg allerede har kameraet på målscoreren inden han bliver….ja, målscorer! Og har jeg fokus på målscoreren idet han sparker bolden i kassen, så har jeg også de vigtige, vitale billeder med hans jubel inden det kan være for sent – han vender måske om og løber væk fra min position, så jeg ellers kun ville få hans jubel fra ryggen, hvis jeg ikke har kameraet på ham hurtig nok.

Med andre ord: Jeg kan sidde med nok så godt fotoudstyr, men hvis ikke jeg ved hvor jeg skal rette kameraet hen, hvem jeg skal fotografere og hvornår der skal trykkes på knappen, så er det intet værd. 

Hvis jeg ikke ved hvilke spillere jeg skal holde mest øje med, hvordan holdet bevæger sig rundt, spillestilen, opbygningen af spillet etc., så er jeg bagud fra start.

Og endnu vigtigere: Overblikket over spillet og et holds spillestil giver ro til at tænke i andre billedmotiver fra kampen. Hvis jeg i momenter vurderer, at jeg ikke går glip af interessante, vigtige billeder på banen, så kan jeg i stedet fokuserer på noget andet – træneren, fansene, dommeren, keeperen, oversigtsbilleder etc.

Trods mine overvejelser omkring spillet på banen, så har jeg ikke altid overblikket over om et hold spiller bedre end normalt, hvordan en given spiller har performet eller om et hold f.eks. “står” længere tilbage på banen end de plejer. Det er andre ting jeg koncentrerer mig om i forhold til at kunne skyde de bedste billeder og ville derfor ikke turde indlade mig på at gå i diskussion om spillestil – i al fald ikke mere.

Indimellem har jeg radio kørende i ørerne, så jeg kan få informationer fra Radiosportens Andreas Kraul & Co om kampens udvikling og input på spillere jeg skal have ekstra fokus på.

COPENHAGEN, DENMARK – AUGUST 12: Viktor Fischer and Nicolaj Thomsen of FC Copenhagen celebrate after scoring their second goal during the Danish Superliga match between FC Copenhagen and Brondby IF at Telia Parken Stadium on August 12, 2018 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – AUGUST 12: Nicolaj Thomsen of FC Copenhagen scores the 2-1 goal against Goalkeeper Marvin Schwabe of Brondby IF during the Danish Superliga match between FC Copenhagen and Brondby IF at Telia Parken Stadium on August 12, 2018 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
AARHUS, DENMARK – AUGUST 19: Viktor Fischer of FC Copenhagen scores the 1-1 goal against Goalkeeper Aleksandar Jovanovic of AGF Aarhus during the Danish Superliga match between AGF Aarhus and FC Copenhagen at Ceres Park on August 19, 2018 in Aarhus, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
AARHUS, DENMARK – AUGUST 19: Viktor Fischer of FC Copenhagen celebrates after scoring their first goal during the Danish Superliga match between AGF Aarhus and FC Copenhagen at Ceres Park on August 19, 2018 in Aarhus, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)

Ja, mange kloge ord om at fotografere fodbold. Faktisk så klogt, forudseende og vidende om spillet på banen, så da Morten Nordstrand scorede sit saksesparksmål i Farum mod FC København i 2013, da sad jeg og fotograferede fans…i den modsatte ende af banen!! I forventning om, at kampen var i en død periode….men nåede da at fotografere hans jubel. Jeg tog revanche et par år efter, da Nordstrand scorede i Parken for AGF…

Fodbold er jo et herligt spil og i det hele taget, så sker det ofte, at jeg tager fejl og ikke er forudseende nok, fordi der igen, igen, igen sker noget man endnu engang ikke havde forventet – men det taler jeg ikke så højt om!

SLUT!

11-08-2013: Superliga FC Nordsjælland vs. FCK – Morten Nordstrand, FC Nordsjælland (FCN). © Lars Rønbøg, FrontzoneSport.dk (Photo by Lars Ronbog/FrontzoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – AUGUST 23: Morten Nordstrand of AGF Aarhus scores the 2-2 goal with a over the head shot during the Danish Alka Superliga match between FC Copenhagen and AGF Aarhus at Telia Parken Stadium on August 23, 2015 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)