En dag ved Håndbold-VM

Torsdag startede VM Håndbold i Danmark. Min kollega Jan Christensen og jeg er hyret ind til at dække hele turneringen for Dansk Håndbold Forbund, International Handball Federation, Getty Images og deres kunder.

Egentlig så dækker jeg bare Jan ind, når han ikke kan nå det hele – for han er vores håndboldfotograf. Da Danmark spillede deres første kamp i Royal Arena mod Chile, var jeg dog “på” fra start til slut, fordi Jan samtidig havde travlt med at skyde portrætter af de øvrige fire hold i Danmarks pulje og det foregik i Herning samme dag – billeder der skal bruges på storskærmen i hallen under kampene.

En åbningskamp er altid speciel for alle parter. Som fotograf skal det hele ses an – pressecenteret, pladsen omkring banen, netværk/kabler, adgangsforhold, tilskuerpladser, transportveje – og sidst men ikke mindst: Hvordan får vi noget at spise…?

Endnu mere specielt blev det i torsdags, fordi Kronprinsen (HKH) på forhånd havde meldt sig under fanerne – og både hans ankomst, velkomsten i VIP-zonen, hans aktiviteter i fanzonen og hans besøg i det danske omklædningsrum efter kampen skulle dækkes. Foruden at der også skulle redigeres billeder og sendes undervejs, så en vis planlægning var nødvendig.

Sådan forløb dagen:

Disclaimer: Der er billeder jeg ikke kan vise, da de er skudt fra “private” områder til DHF’s eget brug bla. af Kronprinsen i VIP-området og omklædningsrummet – de kan forhåbentlig vises ved en senere lejlighed.

Kampstart 20:15 Danmark vs Chile

13:15 – Afgang hjemmefra. 

14:30 – Ankomst til Royal Arena, henter akkreditering og installerer mig i pressecenteret. Akkrediteringen (adgangskortet der hænger rundt om halsen) har normalt kun adgang til zone 3, der er mediezonerne, men da jeg skyder billeder til arrangørerne, så har jeg adgang til alle zoner i hallen – det får jeg stor gavn af senere.

15:15 – Har nogle små-snakke om billeder og praktiske forhold med DHF/IHF ansvarlige, særlig Kronprinsen og hans aktiviteter. Får undtagelsesvis lov til at reservere en plads langs banen. Normalt må fotograferne ikke spærre pladser på forhånd, men da jeg er optaget i timerne op til kampstart, har jeg formentlig ikke tid til at sidde og “holde” min plads før og under opvarmningen.

 

15:45 – Tager en runde i hele arenaen, så jeg kender adgangsforholdene, gangene, trapperne, fanområdet og særlige billedvinkler fra tilskuerpladserne – får også en snak med en række tv-folk, som jeg kender fra Superligakampene

16:15 – Tilbage i pressecenteret og gør Mac’en klar med indstillinger til redigering, holdopstillinger og generel tilpasning, så hele workflowet med billeder går så smidigt og automatisk som muligt, når først det hele går løs.

16:45 – Tager endnu en tur ind omkring banen med kollega Jens Dresling fra Politiken og opdager, at der ikke er lagt kabler ud til fotograferne – hverken til strøm eller til netværket – det plejer der at være til håndbold-slutrunderne.

Fotografer foretrækker kabel, fordi det er mest stabilt – WiFi har vi dårlige erfaringer med, når der er 12-13000 tilskuere i hallen. 

Vi er en række fotografer der “påtaler” det over for de presseansvarlige i hallen, der straks lover at få lagt kabler ud – og det gør de hurtigt! 

Så vi er glade.

17:10 – Tre timer til kampstart. Der bliver serveret varm mad i presseområdet, så jeg får lidt at spise. Suverænt at der ikke kun er sandwich. Smalltalker med journalister, fotografer og andre “kendte” ansigter i presseområdet. 

17:30 – Briefing for journalister.

17:50 – Holder mig klar foran VIP indgangen hvor HKH skal ankomme kl 18 – der står også fotografer fra ugebladene og TV sender direkte fra ankomsten.

18:02 – Kronprinsen ankommer på den røde løber og vi blitzer ham nærmest baglæns ud af Ørestaden…går med ind i VIP-rummet, men bliver holdt tilbage af en official, da fotografer ikke har adgang til området – Katrine fra DHF kommer mig til undsætning og meddeler at det er ok, fordi jeg laver billeder til DHF/IHF. Får lavet billeder af HKH, Morten Stig Christensen og flere af gæsterne i VIP-zonen – specielt er jeg glad for, at jeg bad Danmarks to arena-konger Georg Sørensen fra MCH/Boxen og Dan Hammer fra Royal Arena om at stille op til et foto – det gjorde de velvilligt. Ærgerligt at jeg ikke kan vise billedet her….

18:30 – Tilbage i pressecenteret for at redigere billederne fra ankomsten/VIP-området.

19:00 – Går i Fanzonen, hvor HKH skal lave nogle aktiviteter – det trækker ud og jeg bliver lidt små-urolig over, om jeg kan nå at redigere billederne inden kampen går i gang.

19:35 – Går direkte ind i hallen, finder min plads ved banen og går i gang med at redigere billederne fra Fanzonen.

 

 

20:00 – Er blevet færdig med at redigere billederne og har fået dem sendt – lige tidsnok til at skyde billeder af Kronprinsen for tredje gang, da han går på banen for at byde velkommen til VM. Bevæger mig frit rundt i hallen, for at fotografere fra flere vinkler – det er sgu lækkert at kunne være alle steder, men også nødvendigt for at få et varieret udvalg.

 

20:05 – Jeg bliver stående ved dommerbordet og skyder billeder da holdene kommer på banen, bliver præsenteret og synger nationalmelodier.

20:15 – Er tilbage på min plads da kampen går i gang. Jeg sidder i modsatte ende af dansk angreb, men det er faktisk en fordel – de danske spillere jubler en hel del de første ti minutter, så får lavet nogle fine billeder når de løber tilbage til forsvaret. 

 

 

 

 

20:30 – Da der er spillet 13-14 minutter af kampen, forlader jeg min plads ved banen, for at gå op på tilskuerpladserne og skyde nogle oversigtsbilleder af arenaen, bl.a. med fansene i forgrunden – her kommer min rekognoscering om eftermiddagen til sin ret.

 •  

 •  

 •  

20:47 – Tilbage på min plads til de sidste par minutter af første halvleg.

20:50 – Pause – jeg går i gang med at redigere billeder og få dem sendt til DHF/ IHF og til Getty. Undevejs i første halvleg sender jeg også udvalgte billeder direkte fra kameraet, men vil helst have dem igennem Mac’en, fordi resultatet simpelthen bliver flottere i forhold til farver, kontrast, skarphed!

21:07 – Anden halvleg er i gang og jeg bliver siddende samme sted som i første halvleg, så jeg kan lave dansk angreb. Action, action, action! Skyder også billeder af de danske fans.

 

 •  

 •  

 • .

 •  

21:43 – Kampen er slut og jeg skyder jubelbilleder af de danske spillere og lidt tilskuerebilleder, før jeg rejser mig for at gå hen foran dommerbordet, hvor billederne af kampens bedste spiller skal skydes – det bliver ikke overraskende Casper U. Mortensen.

21:46 – Skyder flere jubelbilleder af de danske spillere, da de løber ud mod publikum.

 •  

 •  

21:50 – Er gået med i omklædningsrummet efter aftale med DHF, for at skyde jubel og billeder af Kronprinsen, der har ytret ønske om at besøge de danske spillere efter kampen. Kan vidst godt lige vise et enkelt, uskyldigt billede her af Mikkel Hansen….

22:00 – Tilbage i pressecenteret for at redigere billederne – starter med HKH-billederne, derefter jubelbilleder af de danske fans, action- og tilskuerbilleder. Til sidst de mere generelle billeder af arenaen, indløbet og nationalmelodier.

23:30 – Forlader hallen og sætter mig i bilen – drikker kaffe undervejs, altid dagens bedste kop. Har en time og et kvarters kørsel hjem. Det generer mig egentlig ikke med den lange transporttid, for så er der tid til at falde lidt ned i ro og mag, tænke over hvad der gik godt og hvad der gik galt. Kan mærke jeg var lidt rusten i forhold til håndbold, som jeg ikke har skudt billeder af i ti måneder – specielt actionbillederne halter en smule. Men alt i alt en fin dag, fed arena, godt arrangement, gode mennesker og håndbold giver mange gode motiver.

00.45 – Er kommet hjem og en 12-timers arbejdsdag er næsten forbi. Checker lidt på nettet og kigger flere billeder igennem fra kampen, men går først i seng ved 02:30-tiden…kan alligevel aldrig falde i søvn med det samme.

SLUT!

 

2 Replies to “En dag ved Håndbold-VM”

 1. Hej Lars
  Jeg holder meget af at følge med i dine indlæg. Det er meget lærerigt for mig, som arbejder i en anden del af fotoverdenen at få indblik i din hverdag. Det kunne være sjovt at høre lidt mere om, hvordan du kom ind i branchen og hvordan den har ændret sig undervejs. Vh Lasse

  1. Hej Lasse
   Beklager det sene svar – tak for din kommentar, jeg er glad for at du læser med.
   Jeg har først set din besked nu – har åbenbart ikke rigtig fået indstillet admin-sitet til at gøre mig opmærksom på når der tikker kommentarer ind.
   Forsøger på et senere tidspunkt at skrive lidt historik ind omkring min start i branchen – håber du kan vente.
   Venlig hilsen Lars

Comments are closed.