Boxen, Rådhuspladsen og 6-Dagesløb

Januar plejer at være en stille måned med foto og noget vi planlægger efter, så vi kan få ordnet diverse stor og små ting – oprydning i bunkerne, regnskab, holde fri, planlægning, rep. af udstyr osv osv.

I år var det en smule anderledes fordi der var VM i håndbold i Danmark – og vi ved jo alle hvordan den sag gik for holdet. 

Finalen og modtagelsen på Rådhuspladsen var store oplevelser og noget man måske kun oplever en gang i livet. Det tænker man ikke nødvendigvis over når man står midt i virvaret – der gælder det udelukkende om, at få fotograferet så godt som muligt.

Finalen dækkede vi to mand. Der var finalestart søndag kl 17:00, men allerede kl 10:15 var vi i hallen, for at få detaljer på plads med DHF og IHF, som var blandt de kunder der skulle bruge vores billeder. Vi aftalte fotopositioner og specielt hvad der skulle ske efter kampen mht. sejrsceremoni og dansk jubel/skuffelse. Desuden ankom både statsministeren og de kongelige, så de skulle også tænkes ind i ligningen. Og fanzonen…og tilskuere i hallen. Syv timer før kampstart var ikke for tidligt.

Vi nåede at lave planerne om et par gange inden kampstart – bl.a. fordi Jan’s plads ved banen blev ændret før kampstart – heldigvis til det bedre. Vi havde begge en akkreditering, der gav os fri bevægelighed over alt i Boxen, så det gav en sikkerhed i, at vi nok skulle få skudt de gode billeder.

Du kan se dem her – bedøm selv.

Artikel fortsætter efter billederne

HERNING, DENMARK – JANUARY 27: The danish Crown Princess Mary, Crown Prince Frederik, their children and Danish primeminister Lars Lokke Rasmussen cheer during the IHF Men’s World Championships Handball Final between Denmark and Norway at Jyske Bank Boxen on January 27, 2019 in Herning, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
HERNING, DENMARK – JANUARY 27: Morten Stig Christensen, director of Danish Handball Federation (DHF), Crown Prince Frederik and his children, Crown Princess Mary, Georg Sorensen, director of Messecenteret, Lars Krarup, Mayor of Herning, Frank Jensen, Mayor of Copenhagen pose on the red carpet prior to the IHF Men’s World Championships Handball Final between Denmark and Norway at Jyske Bank Boxen on January 27, 2019 in Herning, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
HERNING, DENMARK – JANUARY 27: General view of the national anthems prior to the IHF Men’s World Championships Handball Final between Denmark and Norway at Jyske Bank Boxen on January 27, 2019 in Herning, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
HERNING, DENMARK – JANUARY 27: Mikkel Hansen of Denmark and Nikolaj Bredahl Jacobsen, head coach of Denmark celebrate during the IHF Men’s World Championships Handball Final between Denmark and Norway at Jyske Bank Boxen on January 27, 2019 in Herning, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
HERNING, DENMARK – JANUARY 27: Danish players celebrate as World Champions after the IHF Men’s World Championships Handball Final between Denmark and Norway at Jyske Bank Boxen on January 27, 2019 in Herning, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
HERNING, DENMARK – JANUARY 27: Danish fans celebrate during the IHF Men’s World Championships Handball Final between Denmark and Norway at Jyske Bank Boxen on January 27, 2019 in Herning, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
HERNING, DENMARK – JANUARY 27: Denmark celebrating as World Champions after the IHF Men’s World Championships Handball Final between Denmark and Norway at Jyske Bank Boxen on January 27, 2019 in Herning, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
HERNING, DENMARK – JANUARY 27: Crown Prince Frederik and Mikkel Hansen of Denmark celebrate as World Champions during the ceremony after the IHF Men’s World Championships Handball Final between Denmark and Norway at Jyske Bank Boxen on January 27, 2019 in Herning, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
HERNING, DENMARK – JANUARY 27: Mikkel Hansen of Denmark with the trophy celebrates as World Champions after the IHF Men’s World Championships Handball Final between Denmark and Norway at Jyske Bank Boxen on January 27, 2019 in Herning, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
HERNING, DENMARK – JANUARY 27: Casper Ulrich Bjerre Mortensen of Denmark celebrates with the trophy as World Champions after the IHF Men’s World Championships Handball Final between Denmark and Norway at Jyske Bank Boxen on January 27, 2019 in Herning, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – JANUARY 28: Danish fans and handball players celebrating winning the IHF Men’s Handball World Championships at Copenhagen City Hall on January 29, 2019 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – JANUARY 28: Mikkel Hansen, Nikolaj Bredahl Jacobsen, head coach of Denmark, Hans Ottar Lindberg and Danish fans and handball players celebrating winning the IHF Men’s Handball World Championships at Copenhagen City Hall on January 29, 2019 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – JANUARY 28: Danish handball players celebrating winning the IHF Men’s Handball World Championships at Copenhagen City Hall on January 29, 2019 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – JANUARY 28: Nikolaj Bredahl Jacobsen, head coach of Denmark and Danish handball players celebrating winning the IHF Men’s Handball World Championships at Copenhagen City Hall on January 29, 2019 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – JANUARY 28: Mikkel Hansen of Denmark and Danish handball players celebrating winning the IHF Men’s Handball World Championships at Copenhagen City Hall on January 29, 2019 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – JANUARY 28: Mikkel Hansen and Danish handball players celebrating winning the IHF Men’s Handball World Championships at Copenhagen City Hall on January 29, 2019 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – JANUARY 28: Danish handball players celebrating winning the IHF Men’s Handball World Championships at Copenhagen City Hall on January 29, 2019 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)

Tre dage efter jublen på Rådhuspladsen gik 6-dagesløbet i gang. Jeg var endnu engang hyret af Michael Sandstød, der er arrangør af løbet, til at dække det for dem – det er en stor glæde hvert år. Forhåbentlig også for Sandstød & co, fordi de ved at jeg nok skal få skudt de billeder de har brug for – og forhåbentlig også nogle de ikke vidste de ville have.

Også her har jeg fri adgang overalt i hallen og rytterne er meget nemme at have med at gøre – dygtige, ydmyge, professionelle, søde. 

Udfordringen som fotograf ved 6-dagesløbet er hvert år at forny sig og finde på nye vinkler, andre muligheder, noget teknisk og i den dur. I år havde jeg ikke nogle egentlige nye tiltag. Dog var jeg mere konsekvent i at forsyne de danske ryttere med billeder under løbet flere gange dagligt, så de kunne bruge billeder på deres SoMe-sites. Det blev jeg skarp af, fordi jeg ville gerne servicere dem hurtigt med gode billeder hele tiden.

En aften ved 6-dagesløbet varer typisk omkring 6 timer og der er mange discipliner. Jeg vil gerne fotografere det fra mange vinkler, finde de uventede situationer, fange stemningen osv., så min tid går også med at vandre en del rundt i hallen. Det gælder om at vide, hvornår man kan holde “pause” fra fotograferingen og i stedet bruge tiden på at redigere billeder på Mac’en og få dem sendt afsted. Indimellem misser man nogle skud og en prisoverrækkelse, men det må man leve med….

Artikel fortsætter efter billederne

COPENHAGEN, DENMARK – JANUARY 31: The start with a canon of the Madison during day one of the Copenhagen Bilka Six Days Cycling Race at Ballerup Super Arena on January 31, 2019 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – FEBRUARY 02: Team no. 7 Oliver Wulff Frederiksen of Denmark speaks to Team no. 8 Matias Malmberg (R) of Denmark during day three of the Copenhagen Bilka Six Days Cycling Race at Ballerup Super Arena on February 2, 2019 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – FEBRUARY 01: Team no. 7 Oliver Wulff Frederiksen and Michael Morkov of Denmark in action during day two of the Copenhagen Bilka Six Days Cycling Race at Ballerup Super Arena on February 1, 2019 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – FEBRUARY 02: Spectators cheer with the riders during the Heino Cykler Gigantspurt sprint on day three of the Copenhagen Bilka Six Days Cycling Race at Ballerup Super Arena on February 2, 2019 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – FEBRUARY 04: Team no. 14 Christian Grasmann of Germany and Jesper Morkov of Denmark resting during day five of the Copenhagen Bilka Six Days Cycling Race at Ballerup Super Arena on February 4, 2019 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – FEBRUARY 05: Young fans cheering during day six of the Copenhagen Bilka Six Days Cycling Race at Ballerup Super Arena on February 5, 2019 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – FEBRUARY 05: General view of the fans, arena and the velodrome during day six of the Copenhagen Bilka Six Days Cycling Race at Ballerup Super Arena on February 5, 2019 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – FEBRUARY 05: Fans in the VIP area cheer during day six of the Copenhagen Bilka Six Days Cycling Race at Ballerup Super Arena on February 5, 2019 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)
COPENHAGEN, DENMARK – FEBRUARY 05: Team no. 16 Kenny De Ketele and Moreno De Pauw of Belgium celebrating winning the race after day six of the Copenhagen Bilka Six Days Cycling Race at Ballerup Super Arena on February 5, 2019 in Copenhagen, Denmark. (Photo by Lars Ronbog / FrontZoneSport via Getty Images)

Når man laver mange billeder fra en begivenhed som 6-dagesløbet, så bliver der jo også bragt mange billeder i omløb på nettet. Flere nye kunder henvendte sig for at høre hvilke betingelser der var, for at de kunne bruge billederne på deres SoMe-sites og i andre sammenhænge – det bliver man så glad for.

Der var dog også de “kunder” der tror, at det er nok blot at skrive fotografens navn når de bruger et billede – oftest på SoMe. Dem har jeg indtil videre haft et par stykker af og jeg tilbyder dem enten en pris for billederne eller at lade Getty Images rette henvendelse til dem, for at der kan blive lavet en licens-aftale. Det endte i begge tilfælde med, at de fjernede billederne igen fra nettet .

Det handler mest om, at det er blevet så almindeligt at billeder ikke koster noget, når først man har fået fingre i dem – det er en trist udvikling og det gør det ærlig talt mere surt at være fotograf – både økonomisk men også for motivationen. Særligt hvis “kunderne” slet ikke forstår, at det fjerner ethvert grundlag for at skyde gode billeder, hvis ikke der følger noget betaling med.

Fredag starter Superligaen og jeg dækker to kampe i – en i Aarhus og en i København, søndag. Lørdag dækker jeg DM i badminton, hvor det er finaledag – I hører nærmere om det….

SLUT!